Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Λίγα για την οικιακή ηχογράφηση (limited :D )

Μιας και σήμερα γίνεται η πρώτη ηχογράφηση για τον "Θησαυρό στην ρίζα του δέντρου της γης", ας πούμε δύο λόγια για την οικιακή ηχογράφηση, περιοριζόμενοι όμως σε συγκεκριμένα στοιχεία οπυ αφορούν σε μηχανήματα.
Σημείωση: όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν studio για την ηχογράφησή τους, δεν χρειάζεται να συνεχίσουν την ανάγνωση ;)
1. Κάρτα ήχου: Είναι σίγουρο ότι όσο καλύτερη είναι η κάρτα ήχου του υπολογιστή, τόσο θα ανεβαίνει και η ποιότητα της ηχογράφησης. Έτσι, μία κάρτα της Creative αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς - για τα standards μίας οικιακής ηχογράφησης - εργασίας. Εν τούτοις, πλέον και οι on board κάρτες καλύπτουν τουλάχιστον τις βασικές προϋποθέσεις για μία αξιοπρεπή δουλειά. Αυτό θα αποδειχθεί χρήσιμο ιδίως στην περίπτωση που έχετε ήδη καλύψει με άλλες κάρτες τις υποδοχές της μητρικής σας (με απλά λόγια: μην κοιτάτε με απαξίωση την απλή καρτούλα ήχου στον pc σας: ίσως να είναι ...θαυματουργή).
2. Ηχεία: Χωρίς να χρειάζεται να έχει κανείς ένα ...dance floor στο σπίτι του, όμως το να έχει ηχεία που να μπορούν να επιτρέπουν την σωστή ακουστική του αποτελέσματος της εργασίας, κυρίως δηλαδή για να γίνουν διορθώσεις κτλ (δευτερευόντως για την ευχαρίστηση) είναι απαραίτητα.
3. Κουτί: Ναι, το κουτί του υπολογιστή. Ο θόρυβος που κάνει μπορεί να επηρεάσει την ηχογράφηση. Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται είτε με την μελετημένη αγορά ενός κουτιού, είτε με επένδυση του ήδη υπάρχοντος με κατάλληλα υλικά.
4. Ψύκτρες: Ο θόρυβος που αναφέραμε οφείλεται κυρίως στους ανεμιστήρες που υπάρχουν στο εσωτερικό. Το πρόβλημα διορθώνεται ή μειώνεται αισθητά με την μελετημένη αγορά cooler ή ακόμα και κάρτας γραφικών (αυτό εξαρτάται και από τις απαιτήσεις μας από την κάρτα γραφικών) και ακόμα καλύτερα με την αγορά ψύκτρας, αλλαγή τυχόν θορυβώδους τροφοδοτικού και, πιθανώς ως έσχατη λύση ή για το τέλειο σε οικιακές συνθήκες, την αγορά υδρόψυξης. Όλα αυτά, ανάλογα με το - πενιχρό υποθέτω - βαλάντιό μας.
5. Εξαρτήματα ηχογράφησης. Κράνη, παλάσκες και... πάμε! Κατ' αρχήν και κατ' αρχάς, εφόσον μιλάμε για ηχογράφηση φωνής, χρειάζεται ένα μικρόφωνο. Ανάλογα, πάλι, με το πορτοφόλι μας και τις απαιτήσεις μας επιλέγουμε τύπο (καρδιόσχημο ή πυκνωτικό) και το συνδέουμε. Λογικά, όμως, γρήγορα θα διαπιστώσουμε ότι "πιάνει" πολλούς ήχους ανεπιθύμητους. Αν αυτό, λοιπόν, δεν μας ικανοποιεί, πρέπει να προχωρήσουμε σε αγορά εξοπλισμού. Η οικονομικότερη και καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση, είναι η αγορά εξοπλισμού podcasting. Ακόμα και εκεί θα δούμε διαφορές στο οικονομικό. Το πλέον οικονομικό πακέτο αυτή τη στιγμή είναι το podcast studio της Behringer, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και στην σημερινή ηχογράφηση (βλέπε και φωτό). Αποτελείται από ένας μικρόφωνο, μία μικρή κονσόλα, την XENYX 502 (όποιος αντέχει οικονομικά προχωρά και σε μεγαλύτερες κονσόλες), τον μετατροπές του σήμετος σε ψηφιακό με σύνδεση USB και ένα ζευγάρι ακουστικά, ενώ συνοδεύεται και από λογισμικό κυρίως για podcasting. Θα διαπιστώσετε, όσοι το πάρετε, ότι τα ακουστικά θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, γιατί το όλο σύστημα επιτρέπει να έχεις απόλυτο ή πολύ σημαντικό έλεγχο των ήχων που "παίρνει" το μικρόφωνο και να επιλέγεις έτσι αν πρέπει να "ξαναπάς" την ηχογράφηση ή όχι. Σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν πιάνει τον περιβάλλοντα "θόρυβο", αλλά τους ήχους, οπότε εξασφαλίζεται μία ηχογράφηση πολύ υψηλότερης ποιότητα από ότι απλά με ένα μικρόφωνο. Η κονσόλα προσφέρει και άλλες δυνατότητες που εδώ δεν μας απασχολούν (καθόλου παραπανίσιες, αλλά δεν μας απασχολούν εδώ).
6. Λογισμικό. Υπάρχει ένα ελεύθερο: το Audacity. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Το άρθρο τελειώνει εδώ. Αν, όμως, χρειάζεται κάποιος (και - πάντα - μπορεί οικονομικά) να το ψάξει παραπέρα για το οικιακό στούντιο, πρέπει να κοιτάξει και άλλα ζητήματα που δεν αφορούν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως την ηχομόνωση τοίχων, τα καρπέτα στο πάτωμα για ηχομόνωση, το είδος της κουρτίνας στο δωμάτιο ενδεχομένως (εφόσον υπάρχει παράθυρο) και άλλα.

2 σχόλια:

  1. και πώς ήταν το αποτέλεσμα της ηχογράφησης??εγώ χθές πήρα το podcast studio αλλα ψαχνομαι και θα ηθελα να σε ρωτησω πώς γίνεται να ακούω την κιθάρα που έγραψα και συχρονώς να ακούω και την φωνή μου απο το μικροφωνο για να την ηχογραφησω μαζι με την κιθαρα.......το προγραμμα που χρησιμοποιω ειναι το cool edit pro...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ηχογράφηση της φωνής ήταν άψογη - για τα δεδομένα μίας οικιακής εγκατάστασης πάντα - αλλά για την κιθάρα δεν θα σε βοηθήσω πολύ: Δοκίμασα κι εγώ να βάλω την ηλεκτρική, αλλά έβγαινε πολύ κακός ήχος (της κιθάρας: ο ήχος του μικροφώνου παρέμενε καλός). Η μόνη υποδοχή που βρήκα να "ακούει" την κιθάρα ήταν το line in κάτω από την υποδοχή του μικροφώνου. ΟΜΩΣ: δεν πειραματίστηκα καθόλου με την κιθάρα, γιατί το podcast το πήρα για ηχογράφηση φωνής μόνο (δεν έχω ιδιαίτερο σκοπό να το αξιοποιήσω αλλιώς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ε;).
    Εν τούτοις, επειδή υποψιάζομαι ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να γίνεται σύνδεση με κιθάρα κτλ, κάποια στιγμή θα ζητήσω βοήθεια από έναν συγγενή μου, που ήταν "στα πολύ παλιά τα χρόνια" "πειρατής" στα fm και έχει τεχνικές γνώσεις, οπότε θα "παίξουμε" λίγο με το studio και, αν έχω νεώτερα, θα ποστάρω μία απάντηση.
    Επίσης, δες τις αγγλικές οδηγίες. Οι ελληνικές δεν με βοήθησαν εμένα στο να κάνω σωστή εγκατάσταση. Παρέχουν πληροφορίες και για τις υποδοχές κτλ, οπότε αν έχεις τεχνικές γνώσεις επ' αυτών (εγώ δεν έχω) θα σε βοηθήσουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή