Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Το πρώτο κινούμενο σχέδιο

Το πρώτο κινούμενο σχέδιο - με την έννοια που του δίνουμε σήμερα, δηλαδή σε κινηματογραφικό φιλμ - ήταν το δημιούργημα του J. Stuart Blackton "Humorous phases of funny faces" που έγινε με την χρήση κιμωλίας. Περιείχε αρκετά από τα εφέ της εποχής και αρκετές από τις αδυναμίες της φυσικά (ο κινηματογράφος γενικά έκανε τα πρώτα του βήματα ακόμα).
Από την άλλη, αν μιλήσουμε γενικά για κινούμενο σχέδιο με την έννοια της κινούμενης σε τακτά διαστήματα εικόνας, το πρώτο είναι αυτό του Emile Reynaud, "Autour d' une Cabine" που έγινε με το πραξινοσκόπιο (πανόραμα). Καθώς, όμως, αυτό θα μας οδηγήσει λογικά να φτάσουμε να πούμε ότι πρώτο κινούμενο σχέδιο είναι το κηνύγι που απεικονίζεται στα προϊστορικά σπήλαια, είναι ασφαλέστερο να πούμε ότι πρώτη ταινία είναι αυτή του Blackton (άλλωστε, του Reynaud δεν είναι ταινία).

1 σχόλιο:

  1. Humorous Phases of Funny Faces (1906)


    Ιστορικά και τεχνικά, αυτή ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων - η πρώτη γνωστή απόπειρα κινουμένων σχεδίων. Δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο εφημερίδας J. Stuart Blackton, ένας από τους συνιδρυτές της Vitagraph Company. Ήταν το πρώτο επιζόν παράδειγμα από μία ταινία κινουμένων σχεδίων. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που χρησιμοποίησε την μέθοδο ενιαίου πλαισίου από φωτογραφίες στοπ-καρέ (που αφορούσαν επανατοποθέτηση και επαναφωτογράφιση), και προβάλλονταν 20 καρέ το δευτερόλεπτο. Στην πιο γνωστή ακολουθία, τα σχέδια μιας γραμμής (με κιμωλία) του σκιτσογράφου, των προσώπων ενός άντρα και μιας γυναίκας ζωογονήθηκαν (ή ήρθα στη ζωή) σε έναν μαυροπίνακα. Τα δύο πρόσωπα χαμογέλασαν και έκλεισαν το μάτι, και ο άντρας που κάπνιζε ένα τσιγάρο, φύσηξε ένα σύννεφο καπνού στο πρόσωπο της γυναίκας. Όταν αυτή η εικόνα έσβησε, το προφίλ περίγραμμα ενός εύσωμου άντρα φορώντας ένα στρογγυλό καπέλο με μία ομπρέλα σχεδιάστηκε. Αυτός στριφογύριζε την ομπρέλα του στον αέρα, και έβγαλε το καπέλο του. Στο τελευταίο τμήμα ένας κλόουν του τσίρκου εκτελούσε κόλπα με το καπέλο του και στην συνέχεια συμπεριλήφθηκε ένα μικρό σκυλί κανίς, έχοντας να πηδάει μέσα από ένα στεφάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή