Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Πρόσκληση για υπογραφή δήλωσης-καλέσματος για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

   Δεν λέω ότι έκλεισε, γιατί ο αγώνας μπορεί να ανατρέψει την απόφαση αυτή.
Όσοι έχετε περάσει από αυτό το ιστολόγιο, κατά καιρούς έστω, γνωρίζετε ότι τον "Θησαυρό στην ρίζα του Δέντρου της Γης" το πρότεινα στην ΕΡΤ, για το πρόγραμμα του 2013-14 (πρόσκληση με αριθμό πρωτοκόλλου 8256 της 31/10/2012). Γνωρίζετε, φυσικά, ότι η ΕΡΤ κινδυνεύει να κλείσει.
   Συνέταξα, το λοιπόν, ένα κείμενο το οποίο απέστειλα στην ΕΡΤ, και το δημοσιοποίησα και στο facebook. Δεν έχει παρά την υπογραφή μου - αφού δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοί άλλοι υπέβαλαν προτάσεις - μαζί με την ημερομηνία υποβολής της πρότασης και τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβα (τα οποία φυσικά εδώ δεν εμφανίζω).
   Αν γνωρίζετε κάποιον/α, φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία που υπέβαλε πρόταση και συμφωνεί με το κείμενο, πείτε του να επικοινωνήσει με την ΕΡΤ με όποιον τρόπο μπορεί και να υπογράψει, δίνοντας τα στοιχεία που έδωσα κι εγώ.
Δεν δίνω την πλήρη πολιτική μου αντίληψη μέσα στο κείμενο, επειδή ακριβώς θέλω να υπογράψουν από κάτω όσο το δυνατό περισσότεροι σε ένα minimum πλαίσιο..
   Ακολουθεί το κείμενο.
.........................................................
ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ.

Αυτές τις ημέρες, όπως όλος ο λαός έτσι και εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες δημιουργοί που καταθέσαμε προτάσεις για ένταξή τους στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, παρακολουθούμε την διάλυση του δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Του μοναδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα που φρόντιζε, ανάμεσα σε άλλα, για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
                Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί καταθέσαμε εφέτος τις προτάσεις μας στην ΕΡΤ με γνώμονα ακριβώς αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό. Η ΕΡΤ, ήταν – και παλεύουμε να είναι και είμαστε σίγουροι ότι ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ – εκείνος ο φορέας που ποικιλοτρόπως στήριζε την ελληνική παραγωγή, στον καιρό που οι φτηνές – από κάθε άποψη – ξένες παραγωγές κατακλύζουν την ελληνική τηλεόραση, ενώ οι ελληνικές παραγωγές πλέον περιορίζονται σχεδόν μόνο σε life-style, μαγειρική και live show, με το ντοκυμανταίρ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκπομπές λόγου, το παιδικό πρόγραμμα, την μυθοπλασία και τις πολιτιστικές εκπομπές να είναι ουσιαστικά εξοβελισμένες. Ακόμα, ήταν η παρηγοριά των ακριτικών περιοχών και η ελληνική φωνή που άκουγαν οι Έλληνες του εξωτερικού. Αυτή είναι η δύναμη της δημόσιας τηλεόρασης: είναι η προσφορά στην παιδεία, στην ενημέρωση, στον πολιτισμό.
   
             Η κυβέρνηση λειτούργησε αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά κλείνοντας την ΕΡΤ, για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς ξένους προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και στέλνει έτσι αρνητικά μηνύματα για το μέλλον. Ο φορέας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ξεκάθαρα θα λειτουργεί με κομματικά κριτήρια, όπως άλλωστε προκύπτει από όσα έχουν αναφέρει επίσημα χείλη (ήδη έχει αποφασιστεί ποιοι θα τεθούν στις υπεύθυνες θέσεις). Αυτό, καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι η ΕΡΤ  χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς. Αναγνωρίζουμε όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων της ΕΡΤ δεν προκλήθηκε από τους εργαζόμενους σε αυτή, αλλά από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αναγνωρίζουμε, ακόμα, ότι πολλά από τα οποία καταλογίζει και η κυβέρνηση στην ΕΡΤ, είναι ανυπόστατα. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μόνο με την ΕΡΤ ανοιχτή.
                Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες δημιουργοί που καταθέσαμε εφέτος τις προτάσεις μας για το πρόγραμμα της ΕΡΤ:
·    Αρνούμαστε να δώσουμε τις προτάσεις μας για έγκριση από τον φορέα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση («ΝΕΡΙΤ»), παρότι αυτό συμβάλλει στην επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης.
·         Καλούμε κάθε συνάδελφο δημιουργό να μην καταδεχθεί να επιδώσει πρόταση στον φορέα αυτόν.

·         Απαιτούμε την άμεση επανέναρξη του προγράμματος της ΕΡΤ.