Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

...on the road again...

     Χαιρετώ και πάλι. 
     Τελείωσε το πρώτο στάδιο, το storyboard δηλαδή. Καθώς δεν είμαι και ο καλύτερος στο σκίτσο, προχώρησα τελικά σε ένα storyboard με ξυλοχρώματα. Λίγα λόγια για τα πλεονεκ΄τηματα που είδα ως τώρα για το βήμα αυτό:
Κατ' αρχάς, σου δίνει την δυνατότητα να "σκηνοθετήσεις" από πριν την ταινία/επεισόδιο κτλ. Έτσι, σου δείχνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις και έτσι προετοιμάζεσαι για αυτές και δεν εμφανίζονται "ξαφνικά", την ώρα της δημιουργίας.
Έπειτα, δείχνει και τις σεναριακές αδυναμίες και ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα σε οδηγεί σε προσθήκες (π.χ. προσανατολίζομαι στο να προσθέσω στο σενάριο κάποιες χιουμιριστικές ατάκες επιπλέον, καθώς η πλοκή σκηνοθετικά ευνοεί κάτι τέτοιο). Ακόμα, βλέπεις που είναι πρέπει να "τρέξει" η δράση και που πρέπει να "καθυστερήσει" λίγο.
Ακόμα, σου δίνει την δυνατότητα να "ακούσεις" την μουσική επένδυση που πρέπει να παίξει ως χαλί ή ως τραγούδι μέσα στο επεισόδιο, κάτι που ως τώρα το έκανα την ίδια ώρα που έστηνα μία σκηνή, την ώρα του animation. Τώρα, έχω ήδη μία κάποια ιδέα, καλύτερη σε σχέση με αυτή που είχα όταν έγραφα το σενάριο.
     Γενικά, βοηθά ήδη η διαδικασία αυτή, αλλά το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι σχετικά έως και απόλυτα χρονοβόρα. Εν τούτοις, στηρίζει ποιοτικά το έργο. Και αυτό, ενώ δεν είναι και το καλύτερο storyboard που θα μπορούσα να έχω κάνει, από πολλές απόψεις, κάτι που δηλώνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Πάντως, τώρα αρχίζει να "τρέχει" το τρίτο επεισόδιο πιό δυνατά. Πιό αργά, αλλά πιό σταθερά.
Πάρτε δύο παραδείγματα για το πώς δουλεύουν τα μεγάλα στούντιο και θα καταλάβετε πόσο ζόρι είναι η όλη υπόθεση για ένα άτομο ή και για λίγα άτομα:
http://www.pixar.com/howwedoit/index.html
http://www.blueskystudios.com/content/process.php
Εις το επανιδείν (ή επαναδιαβάζειν...)